דגנים מלאים
כולנו יודעים, דגנים מלאים בריאים ויתר. אך לא כולנו יודעים במה בדיוק הם מועילים לנו ולמה כל כך חשוב לצרוך אותם על פני הדגנים "הרגילים", מה ההבדל בין סוגי הדגנים וכיצד ניתן להשתמש באוצר הטמון בהם.
בדף זה אביא מידע על מרכיבי הדגן ופירוט על סוגי דגנים שונים.
הדגנים מסייעים לעיכול תקין, נותנים הרגשת שובע לאורך זמן, מסייעים לשמירה ובניה של מערכת העצבים, עוזרים במניעת סכרת (דגן מלא). ובעלי ערך רפואי רב המועיל לריפוי ומניעה לתחלואים במערכות שונות בגוף.
גרעין הדגן מתחלק ל שלוש:
נבט-מכיל הרבה חלבון ומעט ויטמינים כמו E,
אנדוספרום- מורכב ברובו מסוכר מורכב (עמילן), עני בסיבים ומינרלים
קליפה( סובין)- מגינה על הנבט ועשירה בסיבים.
סוגי דגנים:
אורז, חיטה, שיבולת שועל, דוחן, אמרנט, גריסי פנינה, תירס, קינואה, שעורה, שיפון, טפיוקה.
מהם דגנים מלאים ומה חשיבותם:
אורז לבן וחיטה לבנה מתקבלים ע"י קילוף השכבה הראשונית (סובין ונבט) בתהליך של ליטוש.
בתהליך זה אנו מאבדים מרכיבי תזונה בעלי ערך רב ומונעים מתזונתנו להיות מקור בניה, הגנה וריפוי. להלן חלק מהמרכיבים החיוניים שאנו מאבדים.
סיבים: לסיבים שנמצאים בדופן תא הצמח (אלו הם המקנים לצמח את נוקשותו). ישנה השפעה חיובית במספר מצבים, והם יעילים בהפחתת רמות הגלוקוז בדם ורמות הכולסטרול בדם, מניעת עצירויות ומחלות שונות כמו סרטן המעי הגס.
מחלקים את הסיבים לשתי קבוצות שונות-מסיסים במים ולבלתי- מסיסים במים.
הסיבים המסיסים במים משפעים על הורדת הכולסטרול ורמות הגלוקוז בדם. הסיבים קושרים את הכולסטרול וחומצות המרה ובך נמנעת ספיגתם בדופן המעי. סיבים אלו מצויים בסובין, שיבולת שועל, פרות הדר, תפוח עץ, חומוס, סויה, עדשים, אורז (למרות שרוב סיבי האורז לא מסיסים במים עדין מחקרים מראים שגם כמות הסיבים המסיסים הנמצאת באורז מפחיתה את רמת הכולסטרול).
הסיבים המוגדרים כבלתי מסיסים במים: פועלים למניעת עצירויות והפחתת הסיכון למחלות סרטן המעי
ומחלות מעי שונות. סיבים אלו מצויים בחיטה, בירקות, ופרות שונים.
ויטמינים: הדגנים המלאים עשירים בויטמינים מקבוצת ויטמיני B.
מינרלים: מגנזיום, זרחן, ברזל, אבץ.
אם כך, לאחר שנוכחנו על הערך הרב הקיים בדגנים המלאים, מתבקשת השאלה מדוע בכלל מלטשים את הדגנים ומיצרים בכלל אורז לבן (ריק)
וחיטה לבנה (ריקה). הסיבה נעוצה בהתקדמות האדם לניצול זמן מקסימאלי.
את הדגנים המלוטשים ניתן להכין בזמן קצר יותר או לעבוד איתם בצורה קלה יותר דבר המקבל ערך בתרבות אשר מגדירה זמן כשווה לכסף.
ואני שואל, האם קיצור זמן העבודה ב30 דקות באמת שווה את חסר בריאותנו ואת הכסף שיצא לבסוף למטרות טיפוליות....
דגנים וערכים לדוגמה:
אורז:
ישנם סוגים רבים של אורז (אורז אדום, עגול, פרא, חום, שחור בסמטי, ארוך ועוד..)
ערך רפואי: עשיר באשלגן, ויטמין E, B.
מומלץ במחלות של קיבה ושלשולים, הפרעות דרכי השתן, ומחלות כלי דם ולב
לשמור בכלי זכוכית עד 6 חודשים במקרר.
תירס:
התירס מצטיין במספר רב של חומצות שומן רוויות וויטמין E, עשיר בפחמימות המספקות מקור טוב לאנרגיה וחיזוק. בעל מקור מכובד לברזל, אבץ, סידן ואשלגן.
משמש כחומר גלם ליצור קורנפלור (משום שעשיר בעמילן).
מומלץ לאנשים עם משקל נמוך, אנמיה והפרעות לב .
שיבולת שועל (קוואקר):
השיבולת יכולה לגוון את התפריט ולהוסיף לערכו. מוצריה משמשים באפיה ,דייסות, מוזלי.
ואת סובין נבט החיטה אפשר להוסיף לסלטים ולמרקים ובכלל לכל מזון שאותו אנו רוצים להעשיר בסיבים.
ערך רפואי: שפע הסיבים שבה מסיע לפעילות המעיים והקיבה (עצירות) ותורם להורדת כולסטרול.
תועיל במקרים בהם רמות הסוכר נמוכות בגוף.
קינואה :
מגיעה מדרום אמריקה , בעלת טעם מעט אגוזי. קלה לעיכול.
עשירה בחלבון,סידן, ברזל, מגנזיום, וויטמיןE ו B קומפלקס. מורידה כולסטרול
זמן הכנה: כמו אורז לבן.
בברכת רפואה שלמה .
לבני רז
נטורופתN.D.
כולנו יודעים, דגנים מלאים בריאים ויתר. אך לא כולנו יודעים במה בדיוק הם מועילים לנו ולמה כל כך חשוב לצרוך אותם על פני הדגנים "הרגילים", מה ההבדל בין סוגי הדגנים וכיצד ניתן להשתמש באוצר הטמון בהם.
בדף זה אביא מידע על מרכיבי הדגן ופירוט על סוגי דגנים שונים.
הדגנים מסייעים לעיכול תקין, נותנים הרגשת שובע לאורך זמן, מסייעים לשמירה ובניה של מערכת העצבים, עוזרים במניעת סכרת (דגן מלא). ובעלי ערך רפואי רב המועיל לריפוי ומניעה לתחלואים במערכות שונות בגוף.
גרעין הדגן מתחלק ל שלוש:
נבט-מכיל הרבה חלבון ומעט ויטמינים כמו E,
אנדוספרום- מורכב ברובו מסוכר מורכב (עמילן), עני בסיבים ומינרלים
קליפה( סובין)- מגינה על הנבט ועשירה בסיבים.
סוגי דגנים:
אורז, חיטה, שיבולת שועל, דוחן, אמרנט, גריסי פנינה, תירס, קינואה, שעורה, שיפון, טפיוקה.
מהם דגנים מלאים ומה חשיבותם:
אורז לבן וחיטה לבנה מתקבלים ע"י קילוף השכבה הראשונית (סובין ונבט) בתהליך של ליטוש.
בתהליך זה אנו מאבדים מרכיבי תזונה בעלי ערך רב ומונעים מתזונתנו להיות מקור בניה, הגנה וריפוי. להלן חלק מהמרכיבים החיוניים שאנו מאבדים.
סיבים: לסיבים שנמצאים בדופן תא הצמח (אלו הם המקנים לצמח את נוקשותו). ישנה השפעה חיובית במספר מצבים, והם יעילים בהפחתת רמות הגלוקוז בדם ורמות הכולסטרול בדם, מניעת עצירויות ומחלות שונות כמו סרטן המעי הגס.
מחלקים את הסיבים לשתי קבוצות שונות-מסיסים במים ולבלתי- מסיסים במים.
הסיבים המסיסים במים משפעים על הורדת הכולסטרול ורמות הגלוקוז בדם. הסיבים קושרים את הכולסטרול וחומצות המרה ובך נמנעת ספיגתם בדופן המעי. סיבים אלו מצויים בסובין, שיבולת שועל, פרות הדר, תפוח עץ, חומוס, סויה, עדשים, אורז (למרות שרוב סיבי האורז לא מסיסים במים עדין מחקרים מראים שגם כמות הסיבים המסיסים הנמצאת באורז מפחיתה את רמת הכולסטרול).
הסיבים המוגדרים כבלתי מסיסים במים: פועלים למניעת עצירויות והפחתת הסיכון למחלות סרטן המעי
ומחלות מעי שונות. סיבים אלו מצויים בחיטה, בירקות, ופרות שונים.
ויטמינים: הדגנים המלאים עשירים בויטמינים מקבוצת ויטמיני B.
מינרלים: מגנזיום, זרחן, ברזל, אבץ.
אם כך, לאחר שנוכחנו על הערך הרב הקיים בדגנים המלאים, מתבקשת השאלה מדוע בכלל מלטשים את הדגנים ומיצרים בכלל אורז לבן (ריק)
וחיטה לבנה (ריקה). הסיבה נעוצה בהתקדמות האדם לניצול זמן מקסימאלי.
את הדגנים המלוטשים ניתן להכין בזמן קצר יותר או לעבוד איתם בצורה קלה יותר דבר המקבל ערך בתרבות אשר מגדירה זמן כשווה לכסף.
ואני שואל, האם קיצור זמן העבודה ב30 דקות באמת שווה את חסר בריאותנו ואת הכסף שיצא לבסוף למטרות טיפוליות....
דגנים וערכים לדוגמה:
אורז:
ישנם סוגים רבים של אורז (אורז אדום, עגול, פרא, חום, שחור בסמטי, ארוך ועוד..)
ערך רפואי: עשיר באשלגן, ויטמין E, B.
מומלץ במחלות של קיבה ושלשולים, הפרעות דרכי השתן, ומחלות כלי דם ולב
לשמור בכלי זכוכית עד 6 חודשים במקרר.
תירס:
התירס מצטיין במספר רב של חומצות שומן רוויות וויטמין E, עשיר בפחמימות המספקות מקור טוב לאנרגיה וחיזוק. בעל מקור מכובד לברזל, אבץ, סידן ואשלגן.
משמש כחומר גלם ליצור קורנפלור (משום שעשיר בעמילן).
מומלץ לאנשים עם משקל נמוך, אנמיה והפרעות לב .
שיבולת שועל (קוואקר):
השיבולת יכולה לגוון את התפריט ולהוסיף לערכו. מוצריה משמשים באפיה ,דייסות, מוזלי.
ואת סובין נבט החיטה אפשר להוסיף לסלטים ולמרקים ובכלל לכל מזון שאותו אנו רוצים להעשיר בסיבים.
ערך רפואי: שפע הסיבים שבה מסיע לפעילות המעיים והקיבה (עצירות) ותורם להורדת כולסטרול.
תועיל במקרים בהם רמות הסוכר נמוכות בגוף.
קינואה :
מגיעה מדרום אמריקה , בעלת טעם מעט אגוזי. קלה לעיכול.
עשירה בחלבון,סידן, ברזל, מגנזיום, וויטמיןE ו B קומפלקס. מורידה כולסטרול
זמן הכנה: כמו אורז לבן.
בברכת רפואה שלמה .
לבני רז
נטורופתN.D.
לבני רז-נטורופת N.D ומטפל בשיאצו.
מטפל באחת מקופות החולים הגדולות ובאופן פרטי במרכז פליסטי באבן יהודה.
פרטים באתר- www.metaplim.co.il/raz
ליצירת קשר:
0544-795940
מטפל באחת מקופות החולים הגדולות ובאופן פרטי במרכז פליסטי באבן יהודה.
פרטים באתר- www.metaplim.co.il/raz
ליצירת קשר:
0544-795940